Ánnonsa

1/18 Birra lule

Rekordmånga läser lulesamiska

Antalet elever som läser lulesamiska på grundskolan på norsk sida av Sápmi har aldrig varit högre.

Det är framför allt två orsaker till detta berättar de på skolmyndigheten Utdanningsdirektoratet.

– Först og främst är det för att lulesamiska föräldrar är väldig bestämda på att man önskar att barnen ska lära sig språket, det andra är att de faktiskt finns lärare som kan erbjuda samiskalektioner, säger Guri Adelsten Iversen på Utdanningsdirektorat i Nordland till NRK Sápmi.

 

Stickade vantar utav bara tusan

Eva Kitok i Luleå har blivit minst sagt peppad på det här med att sticka vantar. Under en riksomspännande vantkampanj fick hon ihop till hela 17 par! Alstren kommer under våren att kunna beskådas på Norrbottens museum.

– Jag blev som besatt när jag var inne i stickandet, säger hon till P4 Norrbotten.

 

Enklare att starta gruva

Det ska bli enklare att få igenom gruvprojekt. EU satsar nu 15 miljoner kronor på att få likartade tillståndsprocesser i medlemsländerna. En svensk expert leder projektet.

– Det ska bli en effektivare beslutsprocess, säger Ronald Arvidsson som är statsgeofysiker på SGU och leder projektet.

 

Fotbollslandslaget ska vakna ur dvala

Det är evigheter sedan Sápmis damlandslag i fotboll senast spelade. Nu siktar förbundet på att delta i det första Conifa-VM:et för damer 2019.

– Det är hög klass på våra spelare, flera finns i högsta ligan i både Sverige och Norge, säger Håkan Kuorak till Sameradion & SVT Sápmi.

 

Mer pengar till kultur

Sametingets kulturnämnd har i år 2,5 miljoner kronor mer att dela ut till samiska organisationer och projekt. Även stipendier ska utformas.

– De har jobbat mer med stipendier i norska sametinget, men det är något också vi kan göra, säger kulturnämndens ordförande Ingrid Inga. Kulturnämnden har i år totalt 23,4 miljoner kronor att dela ut till organisationer och projekt.