Ánnonsa

1/18 Bïjre syd

”Samesystrar” är inte OK

Ordet ”samesystrar” har inget med etnicitet att göra. Det menar i alla fall Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman efter att huvudrollsinnehavaren från Sameblod, Lene Cecilia Sparrok, kritiserade valet av ordet i en DN-rubrik. Sparrok är less på att det hela tiden refereras till hennes etnicitet

– Men man säger inte typ svenskskådespelare varenda gång man ska prata om en svensk skådespelare, berättar Lene Cecilia Sparrok till Sameradion & SVT Sápmi.

 

Dumpar rasistisk logo

Det amerikanska baseballaget Cleveland Indians slutar använda logon med en karikatyr av en urfolksperson. Major league baseball har under en längre tid uppmuntrat till en dialog mellan urfolken och Cleveland Indians och till 2019 ska logon helt vara borta från spelardräkterna rapporterar CNN.

 

Vildrenar åt vargarna

Vildrenar har inte funnits i svenska sápmi på cirka 100 år men nu planeras en återinföring i södra Norrland. Tanken är att vildrenarna skulle vara ett sätt att minska konflikten mellan människa och varg, eftersom vargen ger sig på vildren istället för tamdjur.

 

Justice for Colten Boushie

Nyligen friades bonden Gerald Stanley för mordet på Colten Boushie från Cree Red Pheasant First Nation.

Domen har orsakat stora protester och urfolksrepresentanter har rasat emot att en helvit jury dömde och menar att Kanadas rättssystem är rasistisk.

#indigenouslivesmatter #justiceforcolten

 

Gïele + circus = Gïelečïrkuš

Giron sámi teahter vill med cirkuskonster lära barn samiska.

– När man lär sig språk kan man känna sig som en clown, du är en annan person, säger Patricia Fjellgren till Sameradion & SVT Sápmi.

Gïelečïrkuš kommer under våren att besöka ett antal platser i Sverige men även Norge och Finland får också ta del av projektet.

 

Tio över ett blir teater

Ann-Helén Laestadius ungdomsbok Tio över har blivit teater. Den 2 mars hade Norrbottensteaterns unga scen premiär i Kiruna för pjäsen. Den kommer att åka på turné i landets skolor fram till den 10 juni. Boken som handlar om livet i en gruvstad i omvandling tilldelades Augustpriset 2016.