Izabel Nordlund som, tillsammans med Per-Henning Mathisen och Janne Hirvasvuopio, deltar i Samerådets projekt ReCap ASáp Advocacy program. De tre deltagarna ska under ett år utbildas i samiskt organisationsarbete och lära sig att argumentera för samiska frågor.
Berätta mer, vad innebär det?
– Vi ska lära oss hur det är att arbeta inom en samisk organisation, men också få de samiska perspektiven och använda oss av dessa för att utveckla och jobba för Sápmi. Utbildningen kommer se lite olika ut beroende på vilka intresseområden vi har. För mig är rätten till sin kultur, duodji, språk och identitet det som intresserar mig mest. Jag känner så starkt att jag vill jobba för det samiska folket och för Sápmi och jag tror att programmet kommer att kunna hjälpa mig med att förstå samiska organisationers arbete. Programmet pågår under ett år och våra mentorer är Petra Laiti och Rune Fjellheim.
Hur blir man antagen till programmet?
– Det är precis som att söka ett jobb. Min kusin skickade annonsen till mig och tyckte att jag borde söka. Jag sökte och fick komma på arbetsintervju. Den gjordes på en fredag och på måndagen hörde de av sig och sa att jag blivit antagen.
Vad kommer ni att göra under detta år som programmet pågår?
– Det är som en utbildning så det vi ska prestera är att lära oss saker och kunna hjälpa Samerådet med det vi kan. Vi kommer inte att göra något prov i slutet på utbildningen, utan det handlar om att lära sig saker under ett år. Flera av dem som gått programmet tidigare jobbar nu på Samerådet så det känns lovande.
Vilka erfarenheter hoppas du kunna få av det här året?
– Jag tror att mycket handlar om att förstå hur man jobbar med olika frågor från samiskt håll. Vi som deltagare ska ta in information och katalysera den. Storsamhället har en efterfrågan på urfolkskunskap. Vårt jobb är inte att utbilda majoritetssamhället, men vi ska advokera och jobba för samiska frågor, dels för att det finns ett jättebehov av det, men också för att det är viktigt att ha ett helikopterperspektiv på olika frågor. Det känns verkligen som en lyx att få vara med på detta.
Text Katarina Hällgren